continuing education chiropractic conference

Oct. 17-19

IRAPS Schedule,  Oct. 17-19, 2014

Join us for Oktoberfest

Join us for Oktoberfest

SHERMAN COLLEGE OKTOBERFEST

Thursday, October 16 at Sherman Campus, 6 – 8 pm

Sherman alumni and friends, along with students slated to graduate within the next year, are invited to meet Alumni Association officers and enjoy a German meal and beverages at the 4th annual Sherman College Alumni Association Oktoberfest on Thursday, October 16, at 6:00 pm.Hosted by the Sherman College Alumni Association, the party is held in honor of the student interns, giving the future chiropractors an opportunity to meet alumni association officers and colleagues.

Anyone coming into town to attend IRAPS at Sherman is also invited to join the fun.

Advance reservations are required.
Contact the Alumni Office at 864-578-8770 x 277 or email AlumniAssociation@sherman.edu
Alumni and guest charges for the meal are: $28/individual; $45/couple for Alumni Association members
$35/individual; $60/couplefor non-association members

SHERMAN COLLEGE of CHIROPRACTIC, SPARTANBURG, SC

OCTOBER 17-19, 2014 SCHEDULE

 Pre-Conference Workshops

3:00 p.m. – 4:00 p.m.

Registration

NA
4:00 p.m. – 6:00 p.m. Writing a Case Study for Publication
Dr. Jon Chung and Eric Zielinski
NA
6:00 p.m – 8:00 p.m. Documenting the History of Our Philosophy
Simon Senzon, DC
2 hour
Total CE hours requested October 17, 2014 2

Saturday, October 18, 2014

7:15 a.m. – 7:45 a.m.

Registration

NA
8:00 a.m.- 8:15 a.m. Toward a Defensible and Sustainable Chiropractic Paradigm
Thom Gelardi, DC (presenting)_ (Research)
15 min
8:15 a.m – 8:30 a.m. Ideation and the Vitalistic Perspective
Felicia Stewart, DC, ACP (presenting) _ (Philosophy)
15 min
8:30 a.m. – 8:45 a.m. Systems Biology and Upper Cervical Chiropractic
Michael Thomas, DC (presenting) _ (Philosophy)
15 min
8:45 a.m. – 9:00 a.m. Quantum Spinal Mechanics (QSM3):
A Progressive Re-Evaluation of Orthogonally-Based Upper Cervical Chiropractic
Russell Friedman, DC (presenting) _ (Research)
15 min
9:00 a.m. – 9:15 a.m. Upper Cervical Specific Chiropractic Pattern Analysis in Patient with Paroxysmal Supraventricular Tachycardia
Mike Burcon, BPh, DC (presenting) _ (Research)
15 min
9:15 a.m. – 10:15 a.m. Full Spine Panel Discussion: Bill Decken, DC, LCP – Moderator
Panelists: Daniel Vaden, DC; Eric Jaszewski, DC; Andreas Soderstrom, DC; Nick Spano, DC _(Technique)
1 hour
10:15 a.m. – 10:30 a.m.

Break

15 min
10:30 a.m. – 10:45 a.m. Evidence in Action: Webster Technique – Not Just for Pregnancy:
A Case Report
Rod Floyd, DC, MSPH (presenting) and Jasmine Perez, DC
_ (Research)
15 min
10:45 a.m. – 11:00 a.m. Pilot Study: Results of Reorganizational Healing Meta Model Applied to Adult Females
During In-Residence Recovery
Dominic Somorra, DC (presenting) _ (Research)
15 min
11:00 a.m. – 11:15 a.m. Inter and Intra Reliability of Heel Tension Scale
Karen Feeley, DC and Edward Owens, DC (presenting) _ (Research)
15 min
11:15 a.m. – 11:30 a.m. P.E.C. Experiences: An Updated Application of Terminology for Understanding the Cause of the Cause of Dis-ease
Gary DiBenedetto, DC, DACAN, LCP, DPhCS, FIACN (presenting) _ (Philosophy)
15 min
11:30 a.m. – 11:45 a.m. Sacro Occipital Technique (SOT) Cervical Protocol: Analysis Adjustment and Assessment – A Retrospective Case Series
Harvey Getzoff, DC (presenting) _ (Research)
15 min
11:45 a.m. – 12:00 p.m. Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) and Sacro Occipital Technique (SOT) Chiropractic:
A Case Report

Harvey Getzoff, DC (presenting) _ (Research)
15 min
12:00 p.m. – 1:00 p.m.

LUNCH

NA
1:00 p.m. – 1:15 p.m.  Can Research and Philosophical Chiropractic Exist?
Joe Strauss, DC (presenting) _ (Philosophy)
15 min
1:15 p.m. – 1:30 p.m. Intervention in Menorrahagia through Chiropractic Adjustment and Spondylotherapy:
A Case Report
William Boro, DC (presenting) _ (Research)
15 min
1:30 p.m. – 2:30 p.m. Vitalism: In or Out?
Bill Decken, DC, LCP (presenting)_ (Philosophy)
1 hour
2:30 p.m. – 2:45 p.m. The History of Temporal Sphenoidal (TS) Diagnosis and its Clinical Applications
Ken Davis, DC (presenting) and Charles Blum, DC_ (Research)
15 min
2:45 p.m. – 3:00 p.m. Exploring a Potential Role for Vertebral Subluxation-Based Chiropractic Care in the Sport of Olympic Weightlifting:A Narrative Review
Matt Hartenberg, DC (presenting) _ (Research)
15 min
3:00 p.m. – 3:15 p.m. Review of Recent Attempts and Successes at Chiropractic Scope Expansion
Matt McCoy, DC, MPH (presenting) _ (Research)
15 min
3:15 p.m. – 3:30 p.m.

Break

NA
3:30 p.m. – 3:45 p.m. A Look at the Science of Chiropractic
Claude Lessard, DC (presenting) _ (Philosophy)
15 min
3:45 p.m. – 4:00 p.m. Historical Misconceptions: Who Really Convinced a Jury that the Chiropractic Vertebral Subluxation is
Distinct from the Osteopathic Spinal Lesion
John Wolfe, DC, JD (presenting) _ (Philosophy)
15 min
4:00 p.m. – 4:15 p.m. The Network Spinal Wave as a Central Pattern Generator
Simon Senzon, MA, DC (presenting) and Donald Epstein, DC, Daniel Lemberger, DC _ (Research)
15 min
4:15 p.m.-5:15 p.m Pediatric Panel Discussion: Peter Kevorkian, DC – Moderator
Ron Castellucci, DC, ACP; Christopher Kent, DC, JD; Martin Rosen, DC, CSP, CSCP, CSPP; Elizabeth Peacock, DC (Technique)
1 hour
5:15 p.m. – 5:30 p.m. A Round Peg in a Square Hole:
Chiropractic – A vitalistic philosophy Governing a Mechanistic Scientific Practice
Brigette Bowler, DC (presenting) _ (Philosophy)
15 min
5:30 p.m. – 5:45 p.m. The Effects of the SacroOccipital Technique on the Quality of Life in Lung Cancer Patients Undergoing
Chemotherapy and Radiation Treatment
Marilyn Holbeck, DC (presenting), Alson Tomson, MS; Charles Blum, DC; and Robert Monk, DC _ (Research)
15 min
5:45 p.m. – 6:00 p.m. Chiropractic Manipulative Reflex Technique (CMRT) Treatment for Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) of a three year old male child:
A Case Report
Robert Klingensmith, DC (presenting) and Charles Blum, DC_ (Research)
15 min
6:00 p.m. – 6:15 p.m. Sacro Occipital Technique:
Palpating Occipital Fibers on Animals – A Pilot Study
Jean Thompson, D.C., (presenting), Heidi Bockhold, DC, and Charles Blum, DC_ (Research)
15 min
6:15 p.m. – 6:30 p.m.  Review of Cases using SOT/CMRT on Equine and Canine
Jean Thompson, D.C., (presenting), Heidi Bockhold, DC and Charles Blum, DC _ (Research)
15 min
6:30 p.m – 6:45 p.m. Our Masterpiece 2014 –  Seeing Chiropractic:
A Modern Illumination Espressing the Force of Chiropractic Through the Matter of Art
Jack VanDervort, DC (presenting)_(Philosophy)
15 min
7:30 p.m. – 9:30 p.m.

Reception – Marriott

NA
Total CE hours requested October 18, 2014 9

Sunday, October 19, 2014

8:00 a.m. – 8:15 a.m.  The Chiropractic Adjustment: Roadwork for the Universe
Randy McCall, DC (presenting) _ (Philosophy)
15 min
8:15 a.m. – 8:30 a.m. Resting Heart Rate as a Method for Analyzing the Subluxation’s Neurological Component:
A Commentary
John Hart, DC, MHSc, ACP (presenting) _ (Research)
15 min
8:30 a.m. – 8:45 a.m. Resolution of Myasthenia Gravis Symptoms Following Upper Cervical Chiropractic:
A Case Report
Philip Schalow, DC (presenting), Matt Morris, DC _ (Research)
15 min
8:45 a.m. – 9:00 a.m. Changes in Quality of Life Assessments and MRI Measured Intracranial Compliance of Migraine Subjects Receiving National Upper Cervical Chiropractic Association (NUCCA) Atlas Correction
Charles Woodfield, DC (presenting); Werner Becker, MD; Gordon Hasick, DC; Sarah Rose, PhD; Clive Beggs, PhD _ (Research)
15 min
9:00 a.m. – 9:15 a.m. Improvement in Post-Concussion Symptoms in a 16-year old Female under Cervical Chiropractic Care:
A Case Report
Jon Chung, DC (presenting) _ (Research)
15 min
9:15 a.m. – 9:30 a.m. The Effect of Pediatric Subluxation-Based Chiropractic Care on a one year-old Pediatric Patient Exhibiting Paroxysmal Tonic Upgaze (PTU) and Congenital Torticollis:
A Case Study
Charmaine Herman, D.C., (presenting) _ (Research)
15 min
9:30 a.m. – 9:45 a.m. Improvement of a Functional Movement Disorder in a Patient Receiving Network Spinal Analysis and Somato Respiratory Integration Care:
A Case Report
Chris Lucks, DC and Lisa Lucks, DC (presenting) _ (Research)
15 min
9:45 a.m. – 10:00 a.m.

Break

NA
10:00 a.m. – 11:00 a.m. Upper Cervical Panel Disscussion: Michael Lenarz, DC – Moderator
Julie Mayer-Hunt, DC; Andy Roberts, DC; Charles Woodfield, DC (Technique)
1 hour
11:00 a.m. – 11:15 a.m. Improvement of Adolescent Idiopathic Scoliotic and Sub-Scoliotic Curvatures in Patients Following Subluxation Correction Utilizing the Pierce Results System of Chiropractic Analysis: A Retrospective Case Series
Eric Jaszewski, DC and Mark Smith, DC, (presenting) _ (Research)
15 min
11:15 a.m. – 11:30 a.m. The Effects of Short-Term Network Spinal Analysis Care on Stress, anxiety, and quality of life in college students:
A Prospective Pilot Study
Michael Schmidt, DC (presenting), Lisa Rubin, MA, PhD, BCPC, DAPA; and James Oppenheim, DC, MPH _ (Research)
15 min
11:30 a.m. – 11:45 a.m. Case Report: Resolution of Pain and Lower Extremity Weakness Associated with Lumbar Disc Herniation following Gonstead Chiropractic Technique and IDD Therapy
Luke Henry, DC (presenting) _ (Research)
15 min
11:45 a.m. – 12:00 p.m. Outcome of an Infant with Chronic Constipation Following Upper Cervical Care:
A Case Report
Hannah Orem, D.C. and Bruce Giffin, D.C., _(Research), Dr. Phillip Schalow (presenting)
15 min
12:00 p.m. – 12:15 p.m.  Examiner Reliability in Analysis of Orthogonal Radiographs
Charles Woodfield, DC (presenting), Burt Gerstman, DVM, MPH, PhD; John Hart, DC, MHS _ (Research)
15 min
12:15 p.m.- 1:15 p.m. Sustainability of Veterbral Subluxation Centered Chiropractic – Strategies
Christopher Kent, DC, JD (presenting) _ (Research)
1 hour
Total CE hours requested – October 17, 2014 2
  Total CE hours requested – October 18, 2014 9
  Total CE hours requested – October 19, 2014 5
  Total CE hours requested – October 17-19, 2014 16
Breakdown  
  Research 8
  Philosophy 5
  Technique 3

Share this