Attendee information for IRAPS

We are looking forward to seeing you at IRAPS this weekend.  I have attached a final schedule for your review.  Please notice that on Saturday afternoon we had to make some minor changes due to a cancellation.  If you are a speaker, please confirm your time by perusing the schedule. 

You may park in the front of the building, staff or student parking area (I have attached a map to guide you to those areas.)  Once you enter the Scallon Building – whether through the front door or the side - there will be signs and hosts to lead you to room 38.

Registration/check-in is from 7:30 – 7:50 on Saturday, October 19, 2013, and directions for the seminar will begin in the classroom at 7:50 a.m.  Presentations will start promptly at 8:00.  We ask that you be in your seats and ready to go.  Once the presentations start, the door will be closed and an escort will admit or release you during speaker transitions.  To honor our speakers and to avoid disruption, please do not enter or exit until an escort releases you. 

Coffee and juice will be available in the exhibit room as well as snacks during the breaks.  Please take a moment to stop and visit with our sponsors and vendors.  It is only through their generous donations that we are able to host the IRAPS event.

If you have registered, you will receive a lunch and reception ticket.  Please make sure to hold on to them, as the meal and reception are ticketed events.  Only those with tickets will be admitted.  There will be a very limited number of tickets available for purchase on the day of the event.

For GPS purposes, our address is 2020 Springfield Road, Boiling Springs, SC 29316. GPS: 35.033903; -81.974138

Once again, we look forward to seeing you this weekend.
Sincerely,

Stacy Bradey
Director of Continuing Education
Sherman College of Chiropractic

SHERMAN COLLEGE - SPARTANBURG, SC
IRAPS 2013
OCTOBER 19-20, 2013
SCHEDULE
Saturday, October 19, 2013
7:30 AM - 7:50 AM Registration NA
7:50 AM - 8:00 AM Introduction-Directions NA
8:00 AM - 8:25 AM Management of Trigeminal Neuralgia and Chronic Primary Migraine in a Patient Undergoing Upper Cervical Chiropractic: A Case Report
Mychal Beebe, D.C., (presenting) Michael Lenarz, D.C., Seattle Upper Cervical Research Institute_ (Research)
25 min
8:25 AM - 8:50 AM Chiropractic Intervention of Zenker's Diverticulum: A Case Report
William J. Boro, D.C. (presenting) _ (Research)
25 min
8:50 AM - 9:15 AM Three Distinct Lineages That Generate the Skeleton: The Consideration of Bone Development Significance in Early Life Structural Care
Brigette Bowler, D.C. (presenting) and Kathryn Conlen, BA, LMT, CST_(Research)
25 min
9:15 AM - 9:40 AM The Role of the Atlas Vertebrae in the Sacro Occipital Technique (SOT) Category System
Harvey Getzoff, D.C., (presenter) _ (Research)
25 min
9:40 AM - 10:05 AM Resting Pulse Rates in Chiropractic Student Patients vs. the General Population
John Hart, D.C., MHSc (presenting _ (Research)
25 min
10:05 AM-10:10 AM Sponsor Announcement - Seattle Upper Cervical Institute NA
10:10 AM - 10:25 AM Break NA
10:25 AM - 10:50 AM Health Promotion and Prevention Practice in a Chiropractic Teaching Outpatient Clinic: A Continuing Study to Determine of Patient File Auditing Reflects Active Health and Wellness Advice
Rod Floyd, D.C., MSPH (presenting) _ (Research)
25 min
10:50 AM - 11:15 AM                      Vertebral Subluxation Research: An Agenda to Explore the Epidemiology of Vertebral Subluxation and the Clinical Outcomes Related to its Management.  Matthew McCoy, DC, MPH (research & presenting) & Christopher Kent, DC,JD (research) 25 min
11:15 AM - 11:40 AM Upper Cervical Management of Patient with Low Back Pain, Bilateral Leg Numbness and Depression: A Case Study
Adam Klassen, D.C., (presenting) & Michael Lenzrz, D.C. _ (Research)LENARZ PRESENTING
25 min
11:40 AM - 12:05 PM  Reduction of Vertebral Subluxations Utilizing Chiropractic Biophysics® (CBP®) Protocol with Improvement in Sagittal Alignment as wells as Improvement in Gastro Esophageal Reflux Disease: A Case Report
Haasseem Mohammed, student, (presenting) _ (Research)
25 min
12:05 PM - 1:15 PM Lunch NA
1:15 PM - 3:15 PM Creating Positive Health: It's More Than Risk Reduction (Health Education)
Salutogenesis 30 Years Later: Where Do We Go From Here? (Research)
Craig Becker, PhD., CWP (presenter)
1 hour
1 hour
3:15 PM-4:15 PM Chiropractic in a Vitalistic, Patient-Centered Wellness Program
William M. Decken, D.C., ACP, (presenter) _ (Philosophy)
1 hour
4:15 PM-4:20 PM Sponsor Announcement - CFoP
4:20 PM-4:35 PM BREAK
4:35 PM-5:00 PM Conjugate Gaze Visceral Release in Female Chronic Pelvic Pain: A Case Study
Vincent L. Perri, D.C., PhD, (presenter) _ (Research)
25 min
5:00 PM - 5:25 PM  Chiropractic Sacro Occipital Technique (SOT) and Cranial Treatment Model for Traumatic Brain Injury along with Monitoring and Supplementing for Neurotransmitter Balance: A Case Report
Esther Remeta, D.C., (presenting) and Charles Blum, D.C. _ (Research)
25 min
5:25 PM - 5:50 PM Chiropractic Management of Overuse Syndrome in a Violist
Philip R. Schalow, BM, MM, AS, D.C. (presenter) _ (Research)
25 min
5:50 PM - 6:15 PM  The Impact of the CCE on the Philosophy and Science of Chiropractic
Simon Senzon, MA, D.C.
25 min
6:30 PM -8:00 PM Reception
Total CE hours requested October 19, 2013 505m= 8.75h
Sunday, October 20, 2013
8:00 AM - 8:25 AM Reduction of a Lumbar Scoliosis and Improve Cervical Curve in a Geriatric Patient Following Network Spinal Analysis™Care: A Case Study
Danny Knowles, D.C., (presenter) Richelle Knowles, D.C., and Katie Ray, D.C. _ (Research)
25 min
8:25 AM - 8:50 AM Thermal Pattern Analysis of Forehead and Mastoid Fossa Temperature Differentials Using a Single Probe Thermometer: A Case Study
John Hart, D.C., MHSc, (presenter) _ (Research)
25 min
8:50 AM - 9:15 AM The Relationship of Cranial Facial Growth and Development to the Sacro Occipital Technique (SOT) Category System: Three Case Studies
Harvey Getzoff, D.C. (presenting) _ (Research)
25 min
9:15 AM - 10:15 AM Adjustment vs. Manipulation: History, Semantics and Implications for the Future
Joe J. Donofrio, D.C., ACP, (presenter) _ (Philosophy)
1 hour
10:15 AM - 10:40 AM Review of Four Cases Using SOT/CMRT on Equine and Canine
Jean E. Thompson, D.C., (presenter) and Heidi Bockhold, D.C. _ (Research)
25 min
10:40 AM - 10:55 AM Break NA
10;55 AM-11:20 A.M. Attitudes of Students and Recent Graduates of Chiropractic Educational Programs Regarding Curricular Content, Preparation for Practice and the Future of the Chiropractic Profession: A Delphi Consensus Process & Survey - An Update - Matthew McCoy DC, MPH,1 William Decken DC, LCP,2 Christopher Kent DC, JD,3 Joel Alcantara BSc, DC,4 Steve Tullius DC,4 Arno Burnier DC.5 25 min
11:20 AM - 11:45AM A Case for Chiropractic Theory as a Viable Instrument of Education and Practicing the Chiropractic Paradigm
Jack K. VanDervort, D.C., DPhCs, (presenter) _ (Research)
25 min
11:45 AM - 12:10 PM Detecting an Atlas Subluxation Through Pulse Oximetry
Charles Woodfield, III, BS Pharmacy, D.C. (presenter) _ (Research)
25 min
12:10 PM - 12:30 AM Julie Mayer Hunt NA
12:30 PM-1:00 PM Final Remarks and Wrap-Up
Total CE hours requested - October 20, 2013 235m=4 h
Total CE hours requested - October 19 & 20, 2013 12.75

Campus Map
Sherman Campus map